2014 Silk Road1

Το τμήμα μας HJ1 της AHEPA και το Τμήμα «ΑΜΑΡΥΛΛΙΔΕΣ» των Θυγατέρων της Πηνελόπης, οργάνωσαν συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα:

«Στον Νέο Δρόμο του Μεταξιού: Πολιτιστική – Οικονομική Διπλωματία. Σχέσεις Κίνας – Ελλάδας – Ευρώπης» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με κεντρικούς ομιλητές την Καθηγήτρια Zhang Lihua και τον Καθηγητή Χ. Γιαλλουρίδη, την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014. Για την λίστα με τις ομιλίες μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα.

Η εκδήλωση είχε μεγάλη επιτυχία, παραβρέθηκαν εκ μέρους της Κυβέρνησης ο υφ. Εξωτερικών Κ.Γεροντόπουλος, εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Αμύνης και πλήθος πρυτάνεων και καθηγητών των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Πολλές φορές με ελάχιστα έξοδα αλλά με όραμα και αφιερώνοντας λίγο προσωπικό χρόνο, επιτυγχάνονται ανέλπιστα καλά αποτελέσματα.

Λάβαμε την παρακάτω επιστολή από τον πρωτεργάτη της εκδήλωσης Βασίλη Τρίγκα τον οποίο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την συμβολή του για την οργάνωση όχι μόνο της εκδήλωσης αλλά και τις απρόσκοπτες ενέργειές του για να υπάρχει συνέχεια στην προσπάθεια δημιουργίας ενός φιλελληνικού κινήματος στην Κίνα. Τέτοιες ενέργειες είναι ευπρόσδεκτες ειδικά στις δύσκολες ώρες που περνά ο Ελληνισμός.

«Οι εκδηλώσεις τις οποίες πραγματοποιήσαμε το Σεπτέμβριο του 2014 έχουν ήδη αρχίσει να αποφέρουν οφέλη για την προβολή του Ελληνικού πολιτισμού στην Κίνα και την δημιουργία ενός φιλελληνικού κινήματος καταλυτικού στην ελκυστικότητα της Ελληνικής κλασικής γραμματείας σε μία χώρα 1,4 δισεκατομμυρίων πολιτών.

Με την εκδήλωση του Σεπτεμβρίου 2014 κερδίσαμε το ενδιαφέρων έγκριτων Ελλήνων και Κινέζων διανοουμένων και επιχειρηματιών. Σε συνέχεια της εκδήλωσής μας, ο Κωνσταντίνος Στάικος, ένας εκ των βασικών μας χορηγών και ομιλητής, προσεκλήθη στο Πεκίνο όπου και παρουσίασε στο Πανεπιστήμιο Τσίγκχουα (Alma Mater of the Chinese President) την ιστορία της διανοητικής παράδοσης της Ελλάδας όπως αυτή αποτυπώνεται στην Πλατωνική ακαδημία και στην ιστορία των βιβλιοθηκών: από την βιβλιοθήκη του Πλάτωνα, στην βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και στις σύγχρονες βιβλιοθήκες τις Ευρώπης και των Η.Π.Α. Επιπροσθέτως ο Κ. Στάικος παρουσίασε στο Carnegie Endowment for International Peace (Tsinghua Center) ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτιστικής διπλωματίας μέσω του οποίου η Ελληνική σκέψη συμβάλλει στην πολιτιστική όσμωση Η.Π.Α. και Κίνας, Δύσης και Ανατολής.

Με την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων Έλλην εφοπλιστής εγνωσμένου κύρους προσέφερε το ποσό των $110,000 για την χρηματοδότηση υποτροφιών σε Κινέζους ερευνητές του Τσίγχουα για την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας και την πραγματοποίηση ερευνητικών επισκέψεων στην Ελλάδα. Επιπλέον, Κινεζική επιχείρηση διατίθεται να καλύψει την χορηγία (matching grant of $110,000 άρα συνολικά $220,000) και να ενισχύσει την παρουσία των Ελληνικών γραμμάτων στο Πεκίνο.

Η ΑΧΕΠΑ λοιπόν, πιστή στις ευαγείς καταστατικές αρχές της και με πολύ μικρό κόστος και φυσικά πάντα με την αδελφική συνεργασία των μελών της επέτυχε να δημιουργήσει ένα πρώτο μονοπάτι πολιτισμού στην Ανατολή και να δομήσει συνεκτικούς δεσμούς με το πανεπιστήμιο Τσινγχουα του οποίου οι απόφοιτοι λαμβάνουν καίριες θέσεις στην Κινεζική κοινωνική ιεραρχία.

Γι’ αυτούς τους λόγους θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μου σε όλους με ιδιαίτερη μνεία στον κ. Κοζυράκη, τον κ. Χατζηδημητρίου, τον κ. Σοφικίτη και στον κ. Νούτση οι οποίοι αποτέλεσαν σημαντικά ηθικά και επιχειρησιακά ερείσματα του εγχειρήματος

Ένας Κινέζος ποιητής αναφέρει ότι η Γη όταν δημιουργήθηκε δεν είχε δρόμους. Οι δρόμοι εμφανίζονται σχεδόν φυσικά εκεί που περπατούν πολύ άνθρωποι. Με την επιτυχία μας συνεισφέραμε στη διάνοιξη νέων δρόμων και στην εξωστρέφεια της Ελλάδας σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης (ηθικής και όχι μόνο οικονομικής). Είναι ένα πρώτο βήμα για ακόμα μεγαλύτερες δράσεις οι οποίες τιμούν τους πατέρες μας και διαφημίζουν την Ελλάδα παγκοσμίως!»