Μεταξύ των μελών του τμήματος μας υπάρχουν αδελφοί που προέρχονται από το Πολεμικό και Εμπορικό μας Ναυτικό. (Κ. Κομνηνός, Δ. Τουμπανάκης, Π. Σοφικίτης του Π.Ν. και Ε. Ρήγος, Α. Αμμολοχίτης και Σ. Βεσαλάς του Ε.Ν.) Η αγάπη τους για την θάλασσα έφερε την πρόταση στην ολομέλεια να δωρηθεί ένα ομοίωμα της φρεγάτας Ύδρα στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος η οποία και εγκρίθηκε ομόφωνα.

Φρεγάτα Ύδρα

Το Ναυτικό Μουσείο είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ναυτικών Μουσείων (ICMM) και συμμετέχει ενεργά σε εθνικά και παγκόσμια συνέδρια καθώς και σε διεθνείς εκθέσεις δανείζοντας υλικό του. Με τα εκθέματά του παρουσιάζει την δημιουργία ιστορία και εξέλιξη του Ναυτικού των Ελλήνων από την προϊστορική εποχή ως τις μέρες μας.

Με την δωρεά αυτή συμβάλαμε στην ολοκλήρωση της συλλογής των τύπων πλοίων του Πολεμικού μας Ναυτικού μια και το ομοίωμα της φρεγάτας Ύδρα (F-452 ‘ΜΕΚΟ 200 ΗΝ) έλειπε από την συλλογή του Μουσείου. Το όνομα της προέρχεται από το νησί Ύδρα οι κάτοικοι του οποίου κατά τον αγώνα του 1821 αφού εξόπλισαν τον αξιόλογο ιστιοφόρο τους Στόλο τον διέθεσαν για να αποκτηθεί η θαλάσσια κυριαρχία στο Αιγαίο. Το πλοίο ναυπηγήθηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας το 1992. Η δωρεά αυτή είναι επίσης μέσα στα πλαίσια της αναγνωρισιμότητας της ΑΗΕΡΑ στο ευρύτερο κοινό, μια και το Μουσείο το επισκέπτονται μεταξύ άλλων ετησίως, περίπου 18.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα.

Στις 27 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος και μέλη του τμήματός μας παρέδωσαν το ομοίωμα στην Διευθύντρια του Μουσείου.

 

Φρεγάτα Ύδρα

 

Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου από τον Ναύαρχο Ι.Παλούμπη αδελφού μας από το τμήμα HJ2 Πειραιά.