Απο Αριστερά προς τα δεξια ο Κυβερνήτης της AHEPA Ελλάδος Κωνσταντίνος Βαρσάμης ,ο Πρέσβης των ΗΠΑ Geoffrey R. Pyatt , ο Πρόεδρος της ΑΗΕPA ΑΘΗΝΩΝ Δρ. Δημήτριος Χονδρός, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιάννης Χρυσουλάκης

Από Αριστερά κάτω προς τα δεξιά ο Αντιπρόεδρος Φιλανθρωπίας της ΑΗΕΡΑ Ελλάδος Περιφέρεια 25 κ Αργύρης Τσουνάκης, ο Πρέσβης των ΗΠΑ Geoffrey R. Pyatt, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, ο Αντιπρόεδρος του Τμήματος Αθηνών HJ1 της ΑΗΕΡΑ κ Σταύρος Σταθόπουλος, ο πρώην Πρόεδρος Τμήματος Αθηνών HJ1 της ΑΗΕΡΑ κ. Κωνσταντίνος Κοζυράκης, μέλη του Τμήματος ΑΘΗΝΩΝ HJ1 AHEPA Κομνηνός Κωνσταντίνος, Στρατάκης Κωνσταντίνος και από Αριστερά κάτω προς τα δεξιά πρώην Αμερικανός διπλωμάτης J.Brady Kiesling, ο Πρόεδρος της ΑΗΕPA ΑΘΗΝΩΝ Δρ. Δημήτριος Χονδρός, AHEPA Ελλάδος Κωνσταντίνος Βαρσάμης.

Η AHEPA Αθηνών Τμήμα HJ 1, τίμησαν τους Αμερικανούς φιλέλληνες της Ελληνικής Επανάστασης που στήριξαν την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και πολέμησαν δίπλα στους Έλληνες.

Η AHEPA Αθηνών Τμήμα HJ1 τίμησαν τους Αμερικανούς φιλέλληνες της Ελληνικής Επανάστασης τους που στήριξαν την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και πολέμησαν δίπλα στους Έλληνες σε ειδική τελετή που διοργάνωσε στο Μνημείο του Τμήματος Αθηνών της Αμερικανικής Λεγεώνας. Στην τελετή συμμετείχαν ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Mr. Geoffrey Pyatt και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιάννης Χρυσουλάκης. Στεφάνι στο μνημείο κατέθεσαν ο Πρόεδρος του Τμήματος Αθηνών HJ1 της AHEPA, Δημήτρης Χονδρός και ο Κυβερνήτης της ΑΗΕΡΑ Περιφέρειας 25 Ελλάδος κ Κωνσταντίνος Βαρσάμης.

Σε σύντομη δήλωσή του μετά την τελετή, ο Αμερικανός Πρέσβης ανέφερε :«Εκ μέρους της Αμερικανικής Αποστολής στην Ελλάδα, είμαι υπερήφανος που μαζί με τους ηγέτες του AHEPA βρίσκομαι εδώ για να αποτίσω φόρο τιμής στους Αμερικανούς φιλέλληνες που βοήθησαν την Ελλάδα να ανακτήσει το πατρογονικό της δικαίωμα της δημοκρατίας και δημιούργησαν την απαρχή της εξαιρετικής φιλίας μεταξύ των χωρών μας. Το μνημείο των Αμερικανών φιλελλήνων χρησιμεύει ως καθημερινή υπενθύμιση των μακροχρόνιων δεσμών μεταξύ των δημοκρατιών μας και του πώς η αμερικανική κοινωνία έχει εμπλουτιστεί από τις πρώτες μέρες της σχέσης μας με την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στηρίζουν τον αξιόπιστο σύμμαχό μας και είμαι αισιόδοξος για όλα όσα μπορούν να επιτύχουν μαζί οι δύο χώρες και οι λαοί μας.»

Παρέστησαν επίσης ο Πληρεξούσιος Υπουργός Β του Υπουργείου Εξωτερικών κ Θεόδωρος Τσακίρης, ο Αντιπρόεδρος Φιλανθρωπίας της ΑΗΕΡΑ Ελλάδος Περιφέρεια 25 κ Αργύρης Τσουνάκης, ο Αντιπρόεδρος του Τμήματος Αθηνών HJ1 της ΑΗΕΡΑ κ Σταύρος Σταθόπουλος, ο πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Αθηνών HJ1 της ΑΗΕΡΑ κ Κωνσταντίνος Νούτσης, ο πρώην Πρόεδρος Τμήματος Αθηνών HJ1 της ΑΗΕΡΑ κ. Κωνσταντίνος Κοζυράκης και μέλη του Τμήματος ΑΘΗΝΩΝ HJ1 AHEPA Κομνηνός Κωνσταντίνος ,Στρατάκης Κωνσταντίνος και ο πρώην Αμερικανός διπλωμάτης J.Brady Kiesling.

Για την ιστορία, το Μνημείο του Τμήματος Αθηνών της Αμερικανικής Λεγεώνας έχει τη μορφή οβελίσκου και σε κάθε του πλευρά υπάρχει ένα μετάλλιο με την ανάγλυφη προτομή ενός Αμερικανού πολίτη που υποστήριξε τον αγώνα των Ελλήνων, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Στην πρόσοψη υπάρχει η ανάγλυφη προτομή του Samuel Gridley Howe, ο οποίος υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό από το 1824 έως το 1827, αρχικά ως χειρούργος και μετέπειτα ως ένοπλος αγωνιστής. Μνημονεύονται ονομαστικά πολλοί επιφανείς Αμερικανοί πολίτες που πολέμησαν επίσης στο πλευρό των Ελλήνων, ενώ υπάρχει μεταφρασμένη στα αγγλικά η έκκληση που απηύθυνε ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης στη Μεσσηνιακή Σύγκλητο του 1821 προς το Αμερικανικό Έθνος. Στην αριστερή πλευρά βρίσκεται η ανάγλυφη προτομή του Daniel Webster, Γερουσιαστή της Μασαχουσέτης, ο οποίος στις 8 Δεκεμβρίου 1823, μετά το διάγγελμα υποστήριξης στην αυτοδιάθεση των λαών του Αμερικάνου προέδρου James Monroe, εισηγήθηκε στο Κογκρέσο την αποστολή διπλωματικού εκπροσώπου στην Ελλάδα.